Son Güncelleme: 25 Kasım 2017 09:46 24 Kasım Öğretmenler Günü tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da coşkuyla kutlandı. 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Programı Atatürk Anıtına çelenk sunma töreniyle başladı.
Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’nda başlayan kutlamalar, Devlet Tiyatro Salonu’nda devam etti. Anıt’ta ki program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Kuşçu, Milli Eğitim Müdürlüğü çelengini Atatürk Anıtı’na sundu.
Anıt’ta ki programın ardından Mehmetçik Anadolu Lisesi tarafından Devlet Tiyatro Salonu’nda hazırlanan programa geçildi. Programa Vali Necmeddin Kılıç, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu, Garnizon Komutanı Albay Çetin Öcal, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Jandarma Komutanı Albay Abdurrahman Başbuğ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Mehmetçik Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Madan yaptı.
Madan’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Kuşcu, “Millet Mektepleri’nin açılışı ve Ulu Önder Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım; öğretmenin ve öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamak, öğretmenlerin Türk toplumu nezdindeki, saygınlığım artırmak maksadıyla, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.” dedi
24 Kasım’ın bütün öğretmenlerin, kıymetlerinin bir kez daha anlaşılmasına vesile olması adına, toplumun bütün fertlerinin iliklerine kadar, kadirşinaslık ve vefakarlık örneği sergilediği bir gün olduğunu belirten Kuşcu, 24 Kasım’da milletin her ferdinin anılarında mutlaka bir öğretmen hikayesi canlandığına dikkat çekti.
‘Öğretmenin bir ideal, gelecek, aynı zamanda bugündür, dündür, yani tarihtir.’ diyen Kuşcu; “Öğretmen, mazi ile atiyi bu günde birleştirendir. Tarihe bakıp geleceği inşa edendir. Çocuklarımıza ve gençlerimize doğru düşünmeyi ve öğrenmeyi öğretendir. Öğretmen; toplumun kültür mirasını yeni nesillere aktaran, ikbali, çocuklarımız eliyle planlayan ve düzenleyendir. İşte bu nedenle, öğretmenlik, insanlık tarihinin maddi bir ölçütü olmayan ölümsüz mesleğidir. Bu durum öğretmenlik mesleğinin tarihinde böyleydi, gelecekte de behemehal böyle olacaktır. Meşhur Selçuklu devlet adamı Nizamülmülk’ün döneminde görev yapan ünlü hocalar; Ebu İshak, Gazali; Fatih Sultan Mehmet’in hocaları Molla Gürani, Akşemsettin; ve yine o dönemde görev yapan Ali Kuşçu, Hoca Sinan Paşa gibi tanınmış simalar hep birer eğitim neferi, birer öğretmendi. Cumhuriyet tarihimizde Yahya Kemaller, Ahmet Hamdi Tanpınarlar, Necip Fazıllar, Rıfat Ilgazlar taşıdı bu bayrağı günümüze. Kimi zaman yokluk ve bin bir çeşit zorluk içinde yaptılar görevlerini, kimi zaman da ülkesi, vatanı, geleceği, bayrağı uğruna feda ettiler canlarını. Hain kurşunlar kara bir 15 Temmuz gecesi Genelkurmay’ın önünde buldu Yusuf Elitaş öğretmenimizi. Bir başka hain, Necmettin Yılmaz öğretmenimize Pülümür Çayı’nda tuzak kuruyordu. Sonra Şenay Aybüke öğretmenimize kıydı hainler. 22 Kasım gecesi Ağrı Doğubeyazıt’ta Şehit edilen, İmam Hatiplik görevi yapan, hemşehrimiz, hafız Ramazan Bozdağ kardeşimize Allahtan Rahmet diliyorum. Bu hainler, bu satılmışlar bilsinler ki; asla şevkimizi kıramayacaklar. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi; bir askeri ordu, bir de eğitim ordusu vardır. Bizler, eğitim ordusu olarak, şehitlerimizden güç alıp, bu soysuzların karşısında dimdik duracağız.” şeklinde konuştu.
AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu da öğretmenlerin kutsal bir görevi ifa ettiklerini belirterek; gelecek nesillerin iyi yetişmesinde öğretmenlere büyük sorumluluklar ve görevler düştüğünü söyledi.
Son olarak bir konuşma yapan Vali Necmeddin Kılıç, Çorumlu şehit öğretmen Aybüke Yalçın ve PKK’lı hainlerce katledilen Necmettin öğretmenin hatırasını yaşatacaklarını belirterek; “Aybüke Yalçınlar ölmez, vatan bölünmez.” dedi
Öğretmenlik mesleğinin dünyanın en eski mesleği olduğunu belirten Kılıç; Bizim medeniyetimizde ve kültürümüzde öğretmenlik kutsaldır. Bizim kültürümüzde bize bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olmak vardır. Bugün Türkiye’de 700 bin öğretmenimiz 21 milyon gencimizi ve 80 milyon vatandaşımızı eğitmeye devam etmektedir.” diye konuştu
Nüfusunun 3’te 1’i öğretmen yada öğrenci olan bir ülkenin yakın gelecekte parlak günlere ulaşmasını engelleyecek hiçbir güç olmadığına dikkat çeken Kılıç, Türkiye’nin büyümesini ve gelişmesini engellemeye çalışan ülkelere rağmen Türkiye yakın geleceğine umutla baktığını ve muasır medeniyet seviyesine ulaşmaya çok yakın olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından mesleğe yeni başlayan öğretmenler adına Esra Nur Beker ve emekli olan öğretmenler adına Hatice Metin duygu ve düşüncelerini paylaştı.
Programın devamına mesleğe yeni başlayan öğretmenler yemin etti. Yemin töreninin ardından emekli olan öğretmenlere Vali Necmeddin Kılıç, Hizmet Şeref Belgesi takdim etti. Program sonunda 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğretmen ve öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.