Son Güncelleme: 30 Ekim 2017 09:35 Anadolu Eğitim Sendikası (AES)İl Başkanı Nihat Örs, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12 pilot ilde ‘öğretmene zorunlu performans karnesi’ uygulaması ile öğretmenlerin okul müdürü, öğretmen, öğrenci ve velilerin vereceği notlarla ile değerlendirilecek olmasının kabul edilebilir bir tarafının olmadığını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yurttaş yetiştirmek gibi asli bir görevi olan öğretmenlerin, yıllar içinde meslek itibarı başta olmak üzere kadrolu çalışma güvencelerine kadar pek çok kayba uğradığını kaydeden AES İl Başkanı Nihat Örs “Öğrencilerimizin akademik başarısızlığından kendine pay çıkarmak yerine her şeyi öğretmene fatura etme kolaycılığını seçen Milli Eğitim Bakanlığı, kendi performansını sorgulamaktan kaçınmaktadır.” dedi.
Söz konusu uygulamanın okulların çalışma barışına sokulan bir dinamit olduğunu belirten Nihat Örs açıklamasında şöyle dedi:
“Strateji belgesini dayanak alarak 12 ilde, pilot okullarda başlatılmak üzere olan “performans değerlendirme” uygulaması hakkında eylem kararı alan sendikamız bu yanlışa direnecektir. Bakanlık öncelikle kendi performansını sorgulamalıdır. Eğitim sistemini sabah başka akşam başka hale getirenler, eğitimcilerin özlük haklarında mesafe alamayanlar, eğitimcilerin moral ve motivasyonu için parmağını kıpırdatmak gibi bir düşünceleri olmayanlar öğretmenin performansını ölçecek bir konumda olamazlar.
Ayrıca bu değerlendirmelerin objektif olabilmesi de mümkün değildir. Müdürü, velisi, öğrencisi ve hatta mesai arkadaşı tarafından değerlendirilmesi öngörülen öğretmenlerin her biri farklı koşullarda hizmet vermektedir, her sınıf ve ders başka bir evrendir. Aynı pistte koşan atletler değiliz, başarı görecelidir. Öğretmenin kendine ayna tutması, öğrenci ve velilerden geri bildirim alması önünde bir engel yoktur, gerçek öğretmen bunu her fırsatta yapar. Not bizim için bir silah olmadığı gibi, okul ortamı da bizim için savaş alanı değildir, “Öğrencinin eline de anket kozunu verelim, adil olsun.” yaklaşımı kabul edilemez.
Liyakatsiz yöneticiler, disiplinsiz okullar, sistemsiz bir eğitim çöplüğü içinde bunaltılmış öğretmene bir de performans baskısı dayatmak eğitimin iyice dibe vurması anlamına gelmektedir. Yeni müfredatın hengâmesi, toplatılan kitaplar, belirsiz sınav sistemi karşısında, “öğretme güçlüğü” yaşıyorsak sebebi sizsiniz. Öğrencilerimizin zekâsında, öğretmenlerin becerisinde kusur arayanlar, kendi liyakatlerini, sistemlerini sorgulamalıdır.
Biz, öğretmenler, ülkemiz eğitimde başarı sağlayamadı, bizi daha başarılı sanın diye sınav notlarımızı şişirmeyeceğiz. İdareye, veliye, öğrenciye şirin görünmeye çalışmayacağız, mesai arkadaşlarımıza not vermeyeceğiz. İşimizi yapacak, ders vereceğiz. Unutulmasın ki, dersi de notu da öğretmen verir. Anadolu Eğitim Sendikası yönetici ve üyeleri bakanlık kendi performansını hesaba çekene kadar, öğretmenliklerinin tartıya vurulmasına karşı duracaktır.
Sendikamız Merkez Yönetim Kurulunun almış olduğu 26. 10. 2017 Tarihli karar ektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Anadolu Eğitim Sendikası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri öğretmen performansı ölçme pilot uygulamasına dair gündemle, aşağıdaki kararları oy birliği ile almışlardır:
1-9 Haziran 2017 Tarih ve 30091 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Öğretmen Strateji Belgesi (2017-2023) mevzuat sistematiği içinde tanımsızdır.
2-Söz konusu belge içeriğinde anılan performans değerlendirme konusu amaç, yöntem ve içerik bakımlarından bilimsellikten uzak, sonuçları itibariyle karanlıktır.
3-Bu belirsiz metni dayanak alarak başlatılmak üzere olan pilot uygulama okullarda oldukça azalmış olan çalışma barışını ve huzurunu şimdiden bozmuş, endişeye yol açmıştır.
4-Öğretmen performansı arttırılsın istenen öğretmene “nasıl daha başarılı olabilirsin, bunun için neye ihtiyacın var” diye sorulmamıştır. Eğitimin en önemli bileşeni olan öğretmenin huzurunu, disiplinini, nesnelliğini tamamen ortadan kaldırabilecek bu pilot uygulamaya katılım zorunluluğu getirilemez.
5-4688 Sayılı Kanun ve imza konulmuş uluslararası sözleşmelerin güvencesinde; bakanlıkça belirlenen kurumlarda görev yapan üyelerimiz söz konusu pilot uygulamaya katılmayacak, idareci, öğretmen ve hatta veli olarak performans anketi doldurmayacaktır.



Çorum’da Planlanandan Önce Tamamlandı
Bakan Bayraktar, Şehidimizi Çorum’da Son Yolculuğuna Uğurladı
Tam Buğday Ekmeği Kampanyası Çorum’da Başladı
HSK ve Yargıtay Üyelerinden Vali Çalgan’a Ziyaret
Akşemseddin Vergi Dairesi Hizmete Girdi
