Son Güncelleme: 17 Şubat 2016 22:33 Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Mone Medikal, uluslararası standartlarda üretimini yaptığı hasta karyolası ve muayene koltuklarını dünyanın en büyük hastane zincirlerine satıyor.
Pyrawork markasıyla medikal sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan Mone Medikal, ürettiği ürünleri başta Amerika olmak üzere Ortadoğu, Afrika ve Avrupa olmak üzere hemen hemen dünyanın bütün ülkelerine ihraç ediyor. Değişimi ve gelişimi yakından takip eden Mone Medikal, kendi Ar-Ge departmanında projelendirerek hazırladığı ürünlerle müşterilerinin farklı gereksinimleri için alternatif çözümler sunarken, muayene koltuklarında dünyada söz sahibi olan İtalyan firmalarına da rakip oldu.
Mone Medikal, OSB’deki 5 bin 200 metrekare alana sahip fabrikasında hasta karyolası ve muayene koltuklarının yanı sıra, müdahale masaları, pediatrik muayene masaları, ameliyat masası ve lambaları ile sektördeki diğer ekipmanların üretimini gerçekleştiriyor.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK HASTANE ZİNCİRLERİNE SATIŞ YAPIYORUZ”
Mone Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Şamlı, ürettikleri hasta karyolası ve muayene koltuklarını dünyanın en büyük hastane zincirlerine satışını yaptıklarını belirterek, medikal sektöründe dünya devlerinin tercihi olmaktan dolayı gururlu olduklarını söyledi.
Yurtiçi ve yurtdışı katıldıkları fuarlarda Türk firması olduklarını dile getirdiklerinde kendilerine yakın bir ilgi gösterildiğini anlatan Şamlı, “Karyola üretimi dünyada hemen her gelişmiş ülkede olmakla beraber muayene koltuğu sektörü hakimiyeti İtalyanların elindedir. Dizayn ekibimiz o kadar özverili ve istekli ki bu alanda adımızı dünyaya duyurmamızda katkıları çok büyüktür. Emin adımlarla ilerlediğimiz bu yolda teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek alanımızda ilk sıraları zorlamaya devam etmek istiyoruz. Özellikle uzun ve zor tedavi süreçleri olan kemoterapi ve diyaliz hastaları için ürettiğimiz koltuklarımızı hastalarla bizzat görüşüp onlara maksimum konforu sunabilmek için sürekli yenileyip güncelliyoruz. Üretimle ilgili tüm kalite ve standartlara sahip olan firmamız Amerika dahil dünyanın hemen her ülkesine ihracat yapmaktadır” dedi.
Devletin özellikle son 5 yılda hastane ve sağlık merkezlerinin tefrişatlarında modernizasyon ve yenileme işine olağanüstü ağırlık verdiğini, bunun yanında yeni hizmete alınacak kurumlarla birlikte sektörde yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Şamlı, “İthal ürünlerle sürekli rekabet içinde olan sektör firmaları milli duygu ve düşüncelerle minimum kar gözeterek kamu maliyetini en az yüzde 50 aşağıya çekmiş bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla alım yapan kamu kurumları, dünya standartlarında üretim yapan Mone Medikal gibi yerli firmaları da istihdam ve kapasite artırımı konularında da cesaretlendirmiştir. İthal ürünlerin yerli firmalar sayesinde azaltılmasına yabancılar bu 5 yıl içinde 2 firma satın alarak cevap vermiş ve Türkiye pazarında var olmaya devam etmişlerdir” diye konuştu.
“KAMUNUN YERLİ ÜRÜN TERCİHİ GAYET OLUMLU”
Kamunun yerli ürün tercihini olumlu bulduğunu vurgulayan Şamlı, “2016 yılı itibariyle yeni getirilen ilave maliyetler sektörü iç piyasada zora sokmuş ve ihracat ağırlıklı bir satış politikası kararı almaya yöneltmiştir. Global krizin hakim olduğu şu günlerde sektörümüzün durumu tam anlamıyla çıkmaza girmiştir. İhracat yakalayan firmalar günü kurtarıp bir sonraki dönem için çalışmaya devam ederken bu konuda zayıf olan firmalar maalesef işçi çıkartma ve küçülme yoluna gidip bir müddet sonra da kapatma kararı almak zorunda kalmaktadırlar. Kamunun yerli ürün tercihi gayet olumlu olmakla beraber yeni sözleşme döneminin yaklaştığı şu günlerde üretici maliyet artışlarını da mutlak göz önünde bulundurması gerektiği, toplamda bir elin parmaklarını geçmeyen sektör temsilcileri tarafından altı çizilerek belirtilmektedir. Aksi taktirde kapanan firmalarının yerleri ithallerle anında doldurulacak ve hükümet hedeflerine ters bir şekilde ticari açık sektör bazında hızla artacaktır” ifadelerini kullandı.